Osaamistani ovat:

Teknologiavälitteinen viestintä

Sosiaalinen media

Työyhteisön kehittäminen

Kouluttaminen

Tutkimus

Opiskelusta

Yliopisto-opiskelu on kokemukseni mukaan usein vanhanaikaista, eikä se aina vastaa työelämän tarpeisiin. Etenkin Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen perusopinnoissa opiskelu oli ulkoa opettelua. Itse en näe ulkoa opettelua tehokkaaksi oppimistavaksi, koska nykyisessä tietoyhteiskunnassa informaatio on aina löydettävissä. Tiivistetysti voidaankin sanoa, että nykyään tärkeäksi on noussut tiedon löytäminen, arvioiminen, soveltaminen ja jakaminen.

Nykyistä viestintäteknologiaa hyödynnetään yliopisto-opetuksessa mielestäni liian vähän. Etenkin tiedon jakamista ja tiedon tuottamista yhdessä voisi hyödyntää nykyistä paremmin, koska nyt monet hyvät kirjoitustyöt jäävät vain yksittäiselle tietokoneelle tai paperille. Miksi niitä ei jaeta ja kehitetä eteenpäin, jolloin voitaisiin saada aikaan omia oppimismateriaaleja ja kattavia kuvauksia tai tiivistyksiä esimerkiksi teorioista?

Tämä itse yliopiston sisällä tuotettu oppimismateriaali olisikin helposti päivitettävissä viimeisimmällä tiedolla. Verkossa oleva oppimismateriaali voisi myös vapauttaa ennen pitkään suurista tenttikirjamääristä, kun tentin voisi korvata tehtävällä, jossa opiskelijan tarvitsee sisäistää aiemmin tuotettu materiaali ja esimerkiksi kommentoida tai tuottaa siihen lisää materiaalia. Oppimismateriaalin tuottamisen foorumilla voisi olla myös mahdollisuus kehittyä aina asiantuntijaverkostoiksi, joissa käytäisiin keskustelua vallitsevista teorioista tai luotaisiin pohjia uusille. Tekninen pohja tämän toteuttamiselle on olemassa, esimerkkinä tästä wikit.

Näen etätyöskentelyn harjoittelemisen ja tulevaisuudessa myös hajautetussa tiimissä työskentelyn eri maiden välillä tärkeäksi osaksi yliopisto-opintoja. Nykyisin voisi pitää maailmanluokan luennoitsijoiden vierailuluentoja etäluentoina ja virtuaalimaailmoissa, jolloin voisi säilyttää oikeuden luentojen tallentamiseen ja myöhempään käyttöön sekä säästettäisiin matkakuluissa sekä matkustusajassa. Jos nämä vierailuluennot toteutettaisiin yhdessä muiden yliopistojen tai ammattikorkeiden kanssa, kuluja olisi mahdollista jakaa. Yliopistot voisivat myös tarjota tutkijoille hyvän teknisen ratkaisun keskustella toistensa kanssa, ja näitä tutkijoiden keskusteluja voitaisiin hyödyntää opetuksessa.

Edellä luettelin nyt heti käyttöön sovellettavia opetuksellisia tai tutkimusta edistäviä ratkaisuja, mutta näiden lisäksi sosiaalinen media ja mobiilit sovellukset tarjoavat tulevaisuudessa uusia ratkaisuja.

Palaa edelliselle sivulle

Pauli Rekola 1.12.2010