Osaamistani ovat:
Yhteistyöprojekteissa, kun kaksi organisaatiota eli kaksi organisaatiokulttuuria kohtaavat, on mahdollisuus tuottavalle vaihdannalle, jossa molemmat omaksuvat toistensa hyviä piirteitä ja yhdessä vielä keksivät uusia. Toinen vaihtoehto on tietysti vastakkainasettelu ja vallihautojen kaivaminen, koska työtavat ovat lähellä ihmistä ja työn hoitamista, tarvitsee niihin kajotessa olla varovainen.
Tämä prosessi voi vaatia enemmänkin kuin pelkkää viestintää. Tarpeen voi olla etsiä uusia sosiaalisempia työtapoja tai välineitä. Voi myös olla tarpeen tuoda käyttöön uusi IT-sovellus.
Miksi palkata viestintäteknologianosaaja yhteistyöprojektiin?
Yhteistyössä tehokas tiedonjako on pääroolissa, johon usein päästään tehokkaalla ja tarkoituksen mukaisella viestinnällä, joka hyödyntää käyttökelpoisinta teknologiaa. Tämän käyttökelpoisimman teknologian löytäminen ja tuominen organisaatioon tarvitsee henkilön, joka ymmärtää ja näkee viestinnälliset tarpeet sekä osaa löytää parhaan välineen niiden ratkaisemiseen. IT-puolen henkilöillä osaaminen rajoittuu välineen luomiseen ja tuomiseen, kun taas teknologiaan perehtymättömällä viestijällä osaaminen rajoittuu ongelmien tunnistamiseen, jolloin hän jää markkinamiesten luottamuksen varaan, että ostettava IT-sovellus ratkaisee haasteen parhaalla mahdollisella tavalla. Luotan kyllä myyntimiehiin siinä, että he tarjoavat parhaan sovelluksen omasta tuotearsenaalista. Toiselta palvelun tarjoavalta voi kuitenkin löytyä tuote, joka olisi pienellä parannuksella huomattavasti parempi. Puhumattakaan avoimeen lähdekoodiin perustuvien sekä muiden ilmaisten ohjelmien hyödyntämisestä.
Projektin edetessä onkin merkittävää seurata käytävää viestintää ja käytettäviä työtapoja, jotta tavoite ei katoaisi tietotulvaan tai tiedon kulkemattomuuteen. Yhteistyön edetessä on hyvä arvioida yhteistyötä sekä sen mielekkyyttä ja tehokkuutta.
Yhteistyöprojektin päättyessä on tärkeää arvioida projektin toteutumista ja lopputulosta. Projektista tulisi tehdä yhteenveto, jossa käsiteltäisiin onnistumisia ja epäonnistumisia, jotta tulevaisuudessa ei toistettaisi samoja virheitä mutta toistettaisiin onnistuneita asioita.
Pauli Rekola 2.10.2011