Sisältö:

Etusivu

Sosiaalinen media

Käyttö

Yrityksille

Genret

Teorioita

Oma käyttöni

Konsultointi

Keskustelu

Lähteet

Sosiaalisen aktiivisuuden rakenne

Eräässä tutkimuksessa esitetty ympyrän muotoinen rakenne sosiaalisesta aktiivisuudesta muodostuu neljästä vaiheesta:

  1. Aluksi käytetään paljon kontekstia ja esityksellisiä piirteitä sisältävää asynkronista (eli ei-samanaikaista viestittelyä sisältävää) verkkoyhteisöpalvelua, jossa jaetaan useita viestejä.
  2. Aiempi viestittely luo pohjaa tekstiviesteille ja yhä synkronoituneemmalle viestinnälle, kuten puheluille.
  3. Synkronoituneempi viestintä voi olla myös kasvokkaisviestintää, joka tapahtuu julkisissa paikoissa, kuten kahviloissa.
  4. Julkisessa tilassa aletaan luoda yksityistä tilaa viestimällä toisilleen. Tapaamisen todisteet säilötään ja jaetaan verkkoyhteisöpalveluissa, jolloin on saavutettu jälleen aloituspiste.

Rakenteeseen liittyy kolme tekijää:

  1. Kaikkialla läsnä oleva (media)
  2. Mobiili (yksityinen)
  3. Maantieteellinen (kaupunki)

Rakenteen soveltaminen verkkoyhteisöpalvelujen mobiilin käytön aikaan

Matkapuhelimen on voinut perinteisesti nähdä vastaavan sosiaalisen aktiivisuuden rakenteen toiseen kohtaan, eli se on mahdollistanut tekstiviestit ja puhelut. Matkapuhelimen kehitys on mahdollistanut, että tapaamisesta voidaan ottaa matkapuhelimella esimerkiksi kuva todisteeksi, ja kuvat voidaan jakaa verkkoyhteisöpalveluissa tietokonevälitteisesti. Tällöin osittain vastataan rakenteen neljänteen kohtaan. 2010-lukuun tultaessa mobiiliviestimellä on yhä useammin ollut mahdollista jakaa nämä tapaamisen todisteet välittömästi verkkoyhteisöpalveluissa mobiilia-internetiä käyttäen. Mobiiliviestimellä on myös mahdollista käydä ensimmäisen vaiheen asynkronista viestintää verkkoyhteisöpalvelujen mobiililla käytöllä. Kolmannen kohdan kasvokkaisviestintäkin onnistuu useimmilla mobiiliviestimillä videoneuvotteluna. Näyttää siis siltä, että mobiiliviestimellä pystytään vastaamaan kaikkiin sosiaalisen aktiivisuuden rakenteen kohtiin.

Takaisin sosiaalisen median käyttöön

Pauli Rekola 2.10.2011