Sisältö:

Etusivu

Sosiaalinen media

Käyttö

Yrityksille

Genret

Teorioita

Oma käyttöni

Konsultointi

Keskustelu

Lähteet

Mikä on sosiaalinen media?

Sosiaalinen media on 2000-luvulla yleistynyt termi, jonka sisällöstä ja määrittelystä on useita eriäviä näkemyksiä. Yleensä sosiaalisella medialla tarkoitetaan...

  • sovelluksia, joissa on sisällön jakamista ja viestintää.
  • sekä itse välineitä että uudenlaista kollektiiviseen toiminta- ja tuotantotapaan sekä prosessia.
  • tietoverkkoja ja tietotekniikkaa hyödyntävää viestinnän muotoa, jossa käsitellään vuorovaikutteisesti ja käyttäjälähtöisesti tuotettua sisältöä sekä luodaan ja ylläpidetään ihmisten välisiä suhteita.

Useasti viitattu Erkkolan (2008, 83) määritelmä on seuraava:

Sosiaalinen media on teknologiasidonnainen ja rakenteinen prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla vertais- ja käyttötuotannon kautta. Samalla sosiaalinen media on jälkiteollinen ilmiö, jolla on tuotanto- ja jakelurakenteen muutoksen takia vaikutuksia yhteiskuntaan, talouteen ja kulttuuriin.

Viestinnän tutkimuksessa

Viestinnän tutkimuksessa sosiaalinen media kuuluu tietokonevälitteiseen viestintään, joka puolestaan kuuluu teknologiavälitteiseen viestintää.

Oma kommenttini

Näen nykymuotoisen sosiaalisen median olevan kehityksen seurausta eli evoluution, eikä vallankumouksen eli revoluution. Usein mediassa puhutaan sosiaalisen median vallankumouksesta, joka on mielestäni virheellistä, koska...

  • sosiaalinen media ei ole syntynyt yhdessä yössä vaan sosiaalista mediaa on ollut 1960-luvulta lähtien, jolloin lähetettiin ensimmäinen sähköpostin esiaste. Vallankumous on puolestaan nopea olosuhteiden muutos, kuten Ranskan suuri vallankumous.
  • sosiaalinen media ei ole suoranaisesti syrjäyttänyt mitään, vaan se on tullut osaksi monia eri mediaa. Esimerkiksi mobiiliviestintää ja tietokonevälitteistä viestintää.

Sosiaalinen media on kuitenkin tullut suurten massojen käyttöön nopeasti, kuin myös internet 1990-luvulla. Yksi vahva peruste vallankumous-termin käytölle on sen huomioarvo uutiskäytössä, koska ihmiset tykkäävät räväköistä otsikoista.

Lisää sosiaalisesta mediasta:

Yhteisöllinen media

  • on rinnakkainen käsite sosiaaliselle medialla.
  • on usein todettu sosiaalista mediaa yksiselitteisemmäksi.
  • on väitetty avaavan ilmiötä sosiaalista mediaa paremmin etenkin henkilölle joka ei ennestään tunne termejä.
  • ei kaikkien näkemysten mukaan "- -kuvaa kaikkea sosiaaliseen mediaan kuuluvaa toimintaa, sillä sosiaaliseen mediaan kuuluva toiminta ei välttämättä ole yhteisöllistä" (Sanastokeskus TSK 2010, 14).
  • sijaan suositellaan sosiaalisen median termin käyttöä, koska sen käyttö on yleisempää.


Web 2.0

  • käytetään usein lähes synonyymina sosiaaliselle medialle.
  • ja yhteisöllinen toiminta mahdollistaa sosiaalisen median.
  • on "internetin hyödyntämisessä käytettävien, sosiaalisen median mahdollistavien tietoteknisten ratkaisujen kokonaisuus" (Sanastokeskus TSK 2010, 15).

Oma kommenttini

Mielestäni Web 2.0 on käsitteenä turha, koska yksittäistä pistettä webin päivittymiselle ei voida osoittaa, kuten yleensä päivityksien kohdalla. Teknologia kehittyy ja päivittyy jo luonnostaankin, joten mielestäni päivityksen korostaminen on turhaa.

Pauli Rekola 2.10.2011