Sisältö:
Ihmissuhteita muodostetaan tai ylläpidetään (sosiaalinen) usein käyttämällä internetiä (media). Verkosta usein etsitään uusia tuttavuuksia, joilla on samoja kiinnostuksen kohteita. Kiinnostuksen kohteet voivat olla sekä romanttisia että sosiaalisia. Sen sijaan esimerkiksi verkkoyhteisöpalveluilla ylläpidetään usein jo olemassa olevia sosiaalisia kontakteja. Useimmat verkkoyhteisöpalvelut korostavat verkossa-kasvokkain -trendiä (online-to-offline trend), jossa ihmiset tutustuvat toisiinsa verkossa ja tapaavat myöhemmin kasvokkain. Poikkeuksena on esimerkiksi Facebook, jossa tämä menee yleensä toisin päin, eli kasvokkaisviestinnän suhteet siirtyvät verkkoon.
Sosiaalisen median eri genreillä on sekä yhteisiä että omia käyttötarkoituksia. Esittelen seuraavaksi graduuni pohjautuen verkkoyhteisöpalvelujen normaalia ja mobiilia käyttöä. Tällä sivustolla en esittele erikseen muiden sosiaalisen median genrejen käyttöä.
Itse olen tutkinut suomalaisten nuorten aikuisten verkkoyhteisöpalvelujen mobiiliviestintää. Tutkimukseni mukaan verkkoyhteisöpalvelujen mobiilissa käytössä merkittäviä funktioita, tarpeita ja motiiveja ovat yhteyden pitäminen, viihdetarkoitus ja informaatio. Sosiaaliset tarpeet koetaan vähän merkittäviksi. Näiden lisäksi merkittäviä funktioita ovat tarkkailu ja itsensä ilmaiseminen. Ajan kuluttaminen, uteliaisuus sekä sopiva ja tehokas viestintä ovat merkittäviä tarpeita verkkoyhteisöpalvelujen mobiilissa käytössä. Merkittäviä motiiveja puolestaan ovat ajan kuluttaminen ja mobiilin viestintävälineen vapaus paikasta ja ajankohdasta sekä sen helppo saatavuus. Näiden lisäksi merkittäviä motiiveja ovat myös käytön tutuksi tuleminen, helppokäyttöisyys, tavaksi tuleminen, nopeus, edullisuus, tehokkuus, tapahtumista sopiminen ja organisoiminen sekä rutiiniksi muuttuminen.
Graduni nuorten aikuisten verkkoyhteisöpalvelujen mobiilikäytöstä kokonaisuudessaan tai vain tiivistelmä.
Sosiaalisen median käyttö kuuluu sosiaaliseen aktiivisuuteen, jonka rakenteesta lisää täältä.
Pauli Rekola 2.10.2011