Sisältö:

Etusivu

Sosiaalinen media

Käyttö

Yrityksille

Genret

Teorioita

Oma käyttöni

Konsultointi

Keskustelu

Lähteet

Verkkoyhteisöpalvelu

Verkkoyhteisöpalvelun määrittelyä

Verkkoyhteisöpalvelu on usein määritelty verkkosivustoksi, jossa käyttäjä luo julkisen tai puolijulkisen profiilin. Verkkoyhteisöpalveluissa käyttäjät lisäävät listalleen niitä käyttäjiä, joihin heillä on yhteys. Käyttäjät voivat myös hyväksyä tai hylätä toisten käyttäjien lähettämiä pyyntöjä. Useissa palveluissa on myös mahdollista kommentoida ja keskustella jaetusta informaatiosta tai materiaalista.

Verkkoyhteisöpalvelujen historiaa

Ensimmäinen huomattava verkkoyhteisöpalvelu oli vuonna 1997 aloittanut SixDegrees.com, joka mahdollisti käyttäjille oman profiiliin luomisen ja kavereiden listaamisen. Vaikka SixDegrees sai miljoonia käyttäjiä, bisneksenä se ei toiminut. Palvelu suljettiin vuonna 2000, jolloin oli jo olemassa muita verkkoyhteisöpalveluja, kuten LunarStorm. Vuodesta 2003 verkkoyhteisöpalvelujen lukumäärä ja ominaisuudet ovat kasvaneet, aivan kuten käyttäjien tuottaman sisällön määräkin.

Verkkoyhteisöpalvelu-termi

Verkkoyhteisöpalvelu-termi on suomennos englannin kielen termille social netwok(ing) sites. Tämä on suomennettu myös toisin, kuten verkostoitumis- tai yhteisöpalveluksi ja verkosto- tai yhteisöpalveluksi. Yhteisöpalvelu-termi on siitä haasteellinen, että käyttäjä voi tuntea kuuluvansa yhteisöön, vaikka muut yhteisöön kuuluvat eivät kokisi samoin. Itse yhteisönkin rajaaminen näissä palveluissa on haastavaa, jollei mahdotonta. Verkosto(itumis)palvelu-termi puolestaan ei kuvaa yhteisöllistä puolta riittävästi, jotta se olisi validi. Täten tällä sivustolla käytetään suomennosta verkkoyhteisöpalvelu vaikka siinäkin on puutteensa. Se esimerkiksi vastaa englannin kielen "social network sites" ja "social network service" -termejä, mutta ei enää kunnolla "social networking sites" -termiä.

Verkkoyhteisöpalvelu-termistä ei siis vielä ole yksimielisyyttä mutta Suomen kieli ei ole yksin vaikeuksissa verkkoyhteisöpalvelu-termin kanssa. Esimerkiksi eräässä artikkelissa problematisoidaan englannin kielen termien 'social networking sites' ja 'social network sites' eroavaisuuksia.

Verkkoyhteisöpalvelujen suosio Suomessa

Verkkoyhteisöpalvelut ovat Suomessa suosituimpien internet-sivustojen joukossa, Facebook esimerkiksi on kaikista verkkosivustoista toiseksi suosituin. Ainoastaan Google Suomi on Facebookia suositumpi. IRC-Galleria on sijalla 15, ja Kuvake on sijalla 64. Verkkoyhteisöpalvelut mainostavat itseään ihmisiä yhdistävinä (vrt. matkapuhelinvalmistajien mainoksiin).

Verkkoyhteisöpalvelujen tutkimuksesta

Verkkoyhteisöpalvelujen tutkimus on usein keskittynyt jonkin tietyn palvelun, kuten Facebookin, tarkasteluun. Muutamissa tutkimuksissa on tarkasteltu ylipäätään verkkoyhteisöpalveluja, mutta niissäkin on yleensä korostettu joitain tiettyjä palveluja, kuten MySpacea ja Facebookia.

Minun tekemäni tutkimus tarkasteli kaikkien verkkoyhteisöpalvelujen mobiilia käyttöä. Vastaajat kuitenkin käyttivät mobiilisti merkittävästi eniten Facebookia, muita vastaajien mobiilisti käyttämiä verkkoyhteisöpalveluita olivat IRC-Galleria, Kuvake ja LinkedIn.

Graduni nuorten aikuisten verkkoyhteisöpalvelujen mobiilikäytöstä kokonaisuudessaan tai vain tiivistelmä.


Tietoa suosituimmasta verkkoyhteisöpalvelusta eli Facebookista

Pauli Rekola 2.10.2011